Kezdőlap / Hírek / Óriás méhecske költözik a Pécsi Vásárcsarnokba

Óriás méhecske költözik a Pécsi Vásárcsarnokba

Színes, látványos ismeretterjesztő anyagok, interaktív játékok és egy óriási méh. Szeptember másodikán, szombaton nyílik a debreceni Természettár vadonatúj kiállítása Pécsett. Az Édes élet című tárlat a méhek titokzatos világát mutatja be és fókuszba helyezi a sokszor hungarikumnak számító, igazi termelői magyar mézeket is. A magával ragadó vándorkiállítás, a premierje után, az országban először a Pécsi Vásárcsarnokban látható. A látogatók egy hónapon keresztül, azaz szeptember végéig nézhetik meg az ingyenes kiállítást Pécsett, a vásárcsarnokban.

Azt mindenki tudja a méhekről, hogy fontos szerepük van a növények beporzásában. A méz igazi kincsestár: különleges tápanyagokat tartalmaz, rengeteg dolgot orvosol, és még a szépségápolásban is hasznát vehetjük. Talán azt is egyre többen tudják, hogy a magyar termelői méz mennyire értékes, de a kiállításon az is kiderül például, hogy naponta hány petét rak le az anyaméh, hogy és mivel dolgozik a méhész, hogyan tudjuk védeni a méheket, de azt is megtudhatjuk, hogy készül a jó mézeskalács, és bepillanthatunk a kaptáron belülre is.
Az ingyenesen látogatható tárlat legfontosabb célja, hogy még jobban megismerjük azt a rovart, amelyet az ember már az őskorban háziasított. Többet tudhatunk meg a méhek anatómiájáról is, ebben segít Zümi, a 2,5 méteres méh, amely a tárlat legnagyobb attrakciója.

1
Zümi

Szeptemberben, a kiállítás ideje alatt a vásárcsarnokban termelői mézet értékesítő méhészek mézkóstolóval és mézvásárral várják a látogatókat. Őket könnyű lesz megtalálni, mert méhecskés zászló jelzi a kedvezményeket nyújtó standokat, de érdemes a vásárcsarnok honlapján is tájékozódni, ahol minden részlet megtalálható az akcióról.

Edeselet Fb
Németh Gábor, méhész asztala (XX. sor 1.), aki minden nap mindenfajta mézből kóstolót ad, szombatonként, a kiállítás ideje alatt, a medvehagyma mézből 10% kedvezményt biztosít.

Együttműködő szakmai partnereink a kiállítás ideje alatt keddtől péntekig, délelőttönként, előzetes bejelentkezés alapján, iskolai osztályok és óvodás csoportok számára előadásokat, foglalkozásokat tartanak a témában. A foglalkozások egész órakor kezdődnek és 30-40 percesek.
Keddenként az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Baranya megyei szervezete tart a csoportoknak érdekes Mézórákat mézkóstolóval.
Szerdánként a Kincses Baranya Pavilonból jól ismert méhészek várják különféle mézkóstolókkal és interaktív játékokkal a fiatalokat.
Csütörtökönként a sombereki Reith Családi Méhészet foglalkoztatja a gyermekeket, péntekenként Némethné Beck Melinda, szentlászlói méhész várja a csoportokat.


A csoportok bejelentkezését fogadja: Keresztes Bernadett, a keresztes.bernadett@pvh.hu email címen és a +36 30 330 2874-es telefonszámon.

A vándorkiállítás látványos megnyitója a Pécsi Vásárcsarnok Bajcsy Zsilinszky utcai bejáratánál szeptember 2-án, szombaton 10.00 órakor lesz, melyen részt vesznek a Janus Pannonius Mézlovagrend mézlovagjai is. A kiállítást megnyitja dr. Orbán Krisztina, a vásárcsarnok vezetője és May Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Baranya megyei szerveztének szaktanácsadója.

A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. a vásárcsarnokban, a megnyitása óta eltelt egy esztendőben, már közel 50 eseményt szervezett, a mostani, egy hónapig tartó rendezvény újabb bizonyítéka annak, hogy a piac nemcsak a vásárlások tere lehet, hanem közös élmények színhelye, találkozóhely és ismeretterjesztés helyszíne is.
Az Édes élet – A méhek titokzatos világa kiállítás, premierje után, az országban először, szeptember 2-30-ig tekinthető meg a vásárcsarnok nyitvatartási idejében, azaz hétfőtől péntekig 05.00 és 17.00 óra között, szombaton 05.00 – 14.00 óráig.

További híreink