Kezdőlap / Hírek / Településfejlesztési Díjat kapott a Pécsi Vásárcsarnok

Településfejlesztési Díjat kapott a Pécsi Vásárcsarnok

„Több mint 150 kiváló önkormányzati szakember, közel 20 médium és 23 inspiráló, példamutató projekt tette a mai napot a magyar településfejlesztés ünnepévé.” – mondta el Szebeni Dávid, a Településfejlesztési Szövetség elnöke a Településfejlesztési Díj országos átadó ünnepségén Budapesten június 13-án. A díjátadó ünnepségen nyitóbeszédet mondott Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

A Szövetség idén már a harmadik évben hirdette meg a Településfejlesztési Díj pályázatot.
A kezdeményezés azokat az önkormányzati projekteket díjazza, amelyek a szakmai zsűri értékelése szerint egy vagy éppen több vonásuk okán inspirálóak lehetnek más települések, szakemberek számára is. A mostani alkalommal a 2022-ben megvalósult projektekkel nevezhettek az önkormányzatok, önkormányzati cégek.

A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. az infrastruktúrafejlesztés kategóriában az új vásárcsarnokról írt pályaművével pályázott. A Pécsi Vásárcsarnok a fővárosi kerületek és megyei jogú városok között a szakmai zsűri értékelése alapján kiérdemelte a rangos Településfejlesztési Díjat.

Kategória: Főváros, fővárosi kerület, megyei jogú város, Infrastruktúrafejlesztés
Díjazott: Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.
Projekt: PÉCSI VÁSÁRCSARNOK – „Az új pécsi bazilika”
Díj: Településfejlesztési Díj (megosztott)

A győztes pályázat díjátadón elhangzott méltatása:

„A piacok, vásárcsarnokok nem csak a kereskedelem helyei, hanem fontos találkozóhelyek is, így a helyi közösség életének színterei. Pécsen régóta igény volt egy új vásárcsarnokra, mert a régi már nem felelt meg a mai elvárásoknak. Az új csarnok építésével erre az igényre reagáltak, létrehozva egy komplex, napjaink társadalmi, környezeti és technológiai elvárásainak megfelelő, esztétikus vásárcsarnokot. Az arculati kézikönyv biztosítja, hogy hosszabb távon is sikerüljön megőrizni egységes arculatot. A csarnokban a régi helyszínnel való kontinuitást hangsúlyozza, hogy a régi bérlők közel 90%–a itt is jelen van, így a megszokott kínálattal találkozhatnak a vásárlók, azaz az új beruházás nem jelentette a régi bérlők kiszorulását. A hagyományos funkciókon túllépve a csarnok rendezvénytérként is működik, és fontos színtere lett a város társasági és kulturális életének. A vásárcsarnok építéséhez kapcsolódóan a környék közlekedési hálózatát is átalakították, új parkolókat, körforgalmat hoztak létre, így a létesítmény gyalogosan, kerékpárral, tömegközlekedéssel és autóval is jól megközelíthető. A projekt megvalósításakor a környezeti és társadalmi felelősségvállalás elveit is figyelembe vették, és az épület mind megjelenésével, mind felszereltségével, eszközparkjával megfelel a legújabb technológiai követelményeknek. Egy olyan organikus bevásárlóközpont és élménytér jött létre, amely új vásárlókat is meg tudott szólítani, és széles rétegek számára vált mindennapi élet nélkülözhetetlen részévé. A forgalomszámlálási adatok alapján hetente 40-45 ezer ember látogatja. A sikeres fejlesztés egyik záloga a megvalósítás során folytatott széles körű egyeztetés, a partnerség volt. Az átfogó, közösségi igényekre reagáló, építészetileg is színvonalas fejlesztésért a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. Településfejlesztési Díjban részesül.”

Projektgazda: Pécs MJV Önkormányzata
Tervezők: Getto Tamás, Ybl-díjas és Prima díjas építész, Sztranyák Gergely, Junior Prima Díjas építész
Lebonyolító: Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.
Kivitelező: B Build &Trade Kft.
Üzemeltető: Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.
Arculati kialakítás: Pécsi Kommunikációs Központ Kft.

Tesz Dij 1 120a
Kép: Településfejlesztési Szövetség

A Díjat átvette:
Péterffy Attila, Pécs polgármestere
Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója
Szabó Szilárd, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérigazgatója
A Díjat átadta: Boros Lajos, a Szegedi Tudományegyetem docense

Minden díjazottnak gratulálunk!

Tesz Dij
A Díj – Kép: Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.

A díjról

A posztamens hasított andezit, 2.5 tonna / m3, 240 MPa nyomószilárdság, 1200 ℃ olvadáspont. A Pannon táj egyik leggyakoribb és legszilárdabb kőzete az infrastruktúrát szimbolizálja, mely települési létezésünkhöz fizikai keretet ad, egyben azoknak a 15 millió éves vulkánoknak kihűlt tüzét hordozza, melyek hazánk fizikai dimenzióit alakították.
Az andezit tömegével szemben a bekapcsolást követően felragyogó fény súlytalan, mégis, a fény ad energiát a létezéshez, a fény tölti meg élettel világunkat, és a fény kelti életre a díjat is. A fény köti össze az eget a földdel, a kézzelfoghatót a megfoghatatlannal.
A díjon látható hidat mindenki jól ismeri, és nem véletlen, hogy sokszoros szimbolikus tartalma van: nem csak Pestet és Budát köti össze, hanem létrejötte a nemzeti összefogás és összetartozás jelképe is volt a kezdetektől és mint ilyen, minden település közösségkénti létének összetartó erejét hordozza magában.

További híreink