Kezdőlap / Hírek / Országszerte 19 helyszínen rendezik meg a Nyitott Piacok Napját

Országszerte 19 helyszínen rendezik meg a Nyitott Piacok Napját

A szeptember 20-i rendezvény Budapesten bekapcsolódik a Kulturális Örökség Napjába is.

Idei mottó: a piac mindenkié, a középpontban a szőlő áll.

Az első rendezvényt 2023-ban szervezték meg: a nagy siker után másodszor is megrendezik országszerte a Nyitott Piacok napját. Budapesten 11 piacon, valamint Békéscsabán, Esztergomban, Kaposváron, Székesfehérváron, Szombathelyen, Pécsett pedig 3 piacon kereshetjük a Nyitott Piacok Napja rendezvényeit. Az esemény középpontjában kiemelt termékként a szőlő áll, vezető szlogenje: „a piac mindenkié”.

A fővárosi programok

A Vámház körúti Nagycsarnokban megemlékeznek arról, hogy Budapest Főváros Önkormányzata 30 éve, 1994-ben újította fel a Nagycsarnokot: a Kulturális Örökség Napja országos eseményének ez lesz a nulladik napja. Ennek keretében a nap folyamán építészettörténeti vezetett sétákon mutatják be az épületet, miközben a szakmai kitelepüléseken a fővárosi cégek szolgáltatásai mutatkoznak be, előadások és prezentációk ismertetik a Nagycsarnok működését, a tudatos vásárlást és az élelmiszerbiztonságot. Egész héten különlegességekkel és kóstolókkal várja a látogatókat az Ízek utcája, valamint egész szeptemberben tart az Őszi vásár a Nagycsarnok fő-utcáján. A Vámház körúti Nagycsarnokban délután 16 órakor a Budapest Jazz Orchestra Combo koncertjén Urbán Orsi és Gájer Bálint közreműködik, 18 órakor pedig Friss Hús filmvetítés lesz díjnyertes filmekkel.

A BUDAPEST VÁSÁRCSARNOKAI Kft. fővárosi piacai számos további programmal, érdekességgel készülnek: a Rákóczi téri Vásárcsarnokban a Józsefvárosi Jazzfesztivál koncertjei várják a látogatókat, a Fehérvári úti Vásárcsarnokban a kulisszák mögötti világot ismerhetjük meg, a Bosnyák téri Vásárcsarnokban a főszereplő a szőlő, a kereskedők akciókkal készülnek, a Kórház utcai Vásárcsarnokban (Óbudai Piac) a szőlő- és gyümölcsvásár mellett halvásár és halkiállítás is lesz.

A Tétényi úti Üzletközpont és a Flórián téri Üzletközpont programjaiban a Kortárs Építészeti Központ közreműködik, ugyancsak a Kulturális Örökség Napjához is kapcsolódóan: a Pecha Kucha újbudai nyílt fórumán fiatal tervezők, művészek, alkotók találkozhatnak és mutatkozhatnak be, a téma Kelenföld és a Tétényi üzletház kék épülete lesz. A Flórián téri Üzletközpontban az első magyarországi üzletközpont megnyitásának történetét és a római kori történeti emlékeket ismerhetik meg a látogatók. A Fővárosi Autópiacon pedig szeptember 20-án este a 2023-as évhez hasonlóan újra nyit a Fővárosi Autósmozi: ez alkalomból ingyenes filmvetítéssel készülnek.

A Lehel Csarnokban a szőlőfeldolgozás fortélyait ismerhetjük meg, hogyan készül a must, mire való a fokoló, a daráló, a kád, valamint a piacfelügyelő vezetésével be lehet járni az épületet. A Hunyadi téri piac munka utáni lazítós, esti szüreti piacozásra vár mindenkit: friss lángossal és borkóstolóval. A Fény Utcai Piacon a Buda Szóda mellett most mustot is osztanak majd, a hangulatról utcazenészek gondoskodnak.

Programok országszerte 8 piacon

Pécsen három helyszínen rendezik meg a Nyitott Piacok Napját: a Diána Piacon és a Hajnóczy utcai piacon, valamint a Vásárcsarnokban. Mindhárom helyszínen készülnek kóstoló programokkal és gyerekprogramokkal, mind három helyszínen meghirdették a „Legszebb stand” versenyt, a Vásárcsarnokban a körforgásos gazdálkodást kiállítás keretében mutatják be, valamint a külső helyszínen virágültetés is lesz.

A szombati ráadásnapon, a Nemzetközi Veterán jármű találkozó és felvonulás zajlik majd a Vásárcsarnok előtti téren.

Sok szeretettel várunk mindenkit a Nyitott Piacok Napján!

2024.09.18.

További híreink