Kezdőlap / Hírek / Magyarország halai - Informatív kiállítás a Pécsi Vásárcsarnokban

Magyarország halai - Informatív kiállítás a Pécsi Vásárcsarnokban

November 23-tól január 31-ig a halak a kerülnek fókuszba, ugyanis a Magyarország halai elnevezésű edukatív kiállítás érkezik a Pécsi Vásárcsarnokba, számos halászathoz használt látványos eszközzel és informatív elemmel. A kiállítás bővebb ismereteket nyújt a látogatóknak a Magyarországon élő halfajokról és azok jelentőségéről, sőt hazánkban honos élő halakkal is találkozhatnak a részvevők.

Tudtad, hogy a halaknak kulcsszerepük van az ökoszisztémákban? És azt, hogy a környezeti egyensúly, a biodiverzitás és a táplálékellátás szempontjából is kiemelt szerepük van?

Magyarország rendkívül gazdag halfajokban. A hazai folyók, tavak és patakok kiváló élőhelyeket biztosítanak számukra. Az elmúlt években végzett kutatások alapján körülbelül 70-80 dokumentált halfaj él Magyarországon.

A Magyar Országos Horgász Szövetség honlapján elérhető adatok alapján a legnépszerűbb halak közé tartozik: a ponty, a dévérkeszeg, az amur, a harcsa, a süllő, az ezüstkárász, a csuka, a fehér busa, a pettyes busa, a balin, a márna, a kősüllő, a bodorka, a domolykó, a compó, a garda, az angolna és a sügér.

A program során együttműködő partnereink a Debreceni Természettár, a roll-up kiállítást tulajdonosa, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, akik a látványos eszközöket és a kiállítás magas szintű szakmai színvonalát biztosítják.

A tárlat a korábbiaktól eltérően a Pécsi Vásárcsarnok üzletsorán került kialakításra XXV-XXVI sornál, a Halboltom mellett, a húsos szekcióban. A programon való részvétel nincs előzetes regisztrációhoz kötve, szabadon és ingyenesen megtekinthető a vásárcsarnok nyitvatartási idejében.

Január hónapban a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, előzetes bejelentkezés alapján, iskolai osztályok, csoportok számára edukatív előadásokat és foglalkozásokat tartanak a témában.

Időpontegyeztetéssel kapcsolatban keresse kollégánkat, a keresztes.bernadett@pvh.hu email címen vagy a +36 30 330 2874-es telefonszámon.

A rendszeres halfogyasztás számos egészségügyi előnnyel járhat. Például a benne található omega-3 és 6 zsírsavak fontos szerepet játszanak a központi idegrendszer, a máj és a szem működésében. Kutatások támasztják alá, hogy a rendszeres halfogyasztás csökkenti az öregkori szellemi leépülés gyakoriságát, de még az allergiás megbetegedések kialakulását is.

A fentiek ismeretében arra bíztatunk mindenkit, hogy építse be a halféléket az értrendjébe, az alapanyagokat pedig szerezze be nálunk, frissen a Pécsi Vásárcsarnokban!

2023.11.20.

További híreink