Kezdőlap / Hírek / Elindult a gombaszezon a Pécsi Vásárcsarnokban

Elindult a gombaszezon a Pécsi Vásárcsarnokban

A vásárcsarnok keleti (azaz felüljáró felőli) részében találhatók az erdei gombaárusító asztalok, ahol szezonban és főleg a gombáknak kedvező melegebb és csapadékos időjárás után, fajban gazdag, színes választékkal várják vásárlóikat gombaárusok. A vásárcsarnokban árusított erdei gombák szakellenőr által bevizsgált ehető gombák. Ha magunk szeretnénk gyűjteni, akkor május 1-től már vasárnap is vihetjük ellenőrzésre a gombákat. A lakosság számára a gombavizsgálat ingyenes.

A gombavizsgálat alapvető célja a mérgező és nem mérgező gombák szétválasztása a gombaszakellenőr által a vadon termett erdei gombák gyűjtése után, de az emberi fogyasztásra történő felhasználás előtt.

Ha magunk szeretjük szedni a gombákat, akkor jó tudni, hogy az étkezési célra gyűjtött gombát minden esetben be kell vizsgáltatni szakellenőrrel. Pécsett a lakossági gombavizsgálat ingyenes, a vásárcsarnokban (7622 Pécs, Zólyom utca 4.) egész évben elérhető a szolgáltatás. Hétfőtől- szombatig 5:00 és 13:00 óra között, a gombszezonban: május 1. és november 30. között pedig kiegészül a vasárnapi vizsgálattal is. A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. tapasztalt szakellenőrei szezonban a hét utolsó napján délután 17:00 – 19:00 óra között is ellenőrzik a lakosság által bevitt gombákat.

Magyarország dél-nyugati régiójában csak a Pécsi Vásárcsarnokban biztosított az állandó gombavizsgálat, így Baranya vármegyén kívül a szomszédos vármegyéket is kiszolgálja. A tavalyi szezonban megközelítően 12 000 ember vizsgáltatott gombát, az őszi szezonban napi átlagban 100 – 150 fő érkezett és átlagosan 1-6 faj gombát hoztak. Tavaly októberben hatalmas pöfeteg gombákat is, idén pedig már kucsmagombákat is lehetett vásárolni a vásárcsarnokban.

Tippek és tanácsok a gombák szedéséhez

  • A gombákat célszerű kosárba gyűjteni, fajonként elkülönítve papír- vagy textil zacskóba, a gyűjtés helyszínén megtisztítva az avartól és földtől, továbbá a fajmeghatározás könnyítése érdekében javasolt fajonként egy-egy példányt eredeti állapotban, a többitől elkülönítve.
  • A számunka ismeretlen gombafajokból ne gyűjtsünk nagy mennyiséget mert mérgező lehet, hanem először csak mintát vigyünk a szakellenőrhöz bevizsgálásra.
  • Magyarországon törvény szabályozza, hogy az állami erdőkből magáncélra személyenként 2 kg erdei gomba gyűjthető.
  • Tilos gombát gyűjteni szennyezett területről, forgalmas utak mentén, mezőgazdasági művelés alatt álló területről vagy kertekből, ahol műtrágyát, különböző gyomírtószereket, permetszereket használnak.

Május közepétől várható a tövisalja gomba, a májusi pereszke és a sárga gévagomba megjelenése. Kicsit később a májusi vargánya, a piruló galóca és a halvány rókagomba jelenhet meg.

A vásárcsarnok honlapján, a Gombavizsgálat menüpontban folyamatosan elérhetők a friss információk és az ÉVES GOMBANAPTÁR.

További híreink