Kezdőlap / Hírek / Cseppet sem mindegy hová kerül!

Cseppet sem mindegy hová kerül!

A vásárcsarnoknál, a vásártéren és a Hajnóczy piacon is le lehet adni a használt sütőolajat.

A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. környezeti felelősségvállalási programjának részeként már nemcsak a szemetet gyűjti szelektíven, hanem – a PTE Zöld Egyetem Programjához csatlakozva – hozzájárul ahhoz is, hogy nagy forgalmú piacaira a vásárlással egybekötve vagy akár anélkül is, bárki bármikor elhozhassa és leadhassa a háztartásában keletkezett használt sütőolajat.

A HASZNÁLT SÜTŐOLAJAT HOZZA EL PIACAINKRA!

Gyujtopont A Vasarcsarnoknal

Tudta? A használt sütőolaj a környezetet és az épített infrastruktúrát súlyosan szennyező anyag! Nem a lefolyóba való. Ugyanakkor biodízel előállítására kiválóan alkalmas. A használt sütőolaj szelektíven gyűjtve kiváló alapanyag, mely 100%-ban újrahasznosítható, azonban a természetbe kerülve már kis mennyiségben is komoly környezetkárosodást okoz. Cseppet sem mindegy hová kerül!

Ezért január elején Pécsett a vásárcsarnokhoz, az uránvárosi Hajnóczy piacra és a vásártérre is elhelyeztünk egy-egy 800 literes, kifejezetten használt sütőolaj begyűjtésére kialakított sárga gyűjtőt.

  • A leadás rendkívül egyszerű!
  • A gyűjtőpont higiénikus, mert a használt sütőolajat és sütőzsiradékot nem önteni kell a gyűjtőedénybe.
  • Használata praktikus.

Az olajat vagy zsiradékot hagyjuk kihűlni, majd töltsük valamilyen jól záródó PET-palackba (az olaj eredeti flakonjába, vagy például mosószeres/öblítős, üdítős flakonba), és a zárt palackot egyszerűen be kell helyezni a sárga gyűjtő edénybe. Kész is!

A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. fontosnak tartotta, hogy leadási módszer cseppmentes legyen,  ne kelljen tartani attól, hogy az anyag beszennyezi a gyűjtő környezetét.  A hulladékot a gyűjtő cseréjével szállítják el. Így kiömlésveszély gyakorlatilag nincs. A gyűjtőpontra pedig minden alkalommal tisztított és fertőtlenített, új gyűjtő kerül. A gyűjtőedényekre ragasztott matricán megtalálható minden tudnivaló a gyűjtő helyes használatáról.

Miért előnyös a sárga gyűjtőpontok használata?

  • Újrahasznosítunk!
  • A használt sütőolaj és sütőzsiradék nagy része eltűnik a csatornákból, így a magán- és közcsatorna-hálózat meghibásodási és rongálódási aránya csökken.
  • A csatornahálózat falára tapadó anyagok kisebb mértékben lesznek jelen – ezzel csökken a dugulások száma – valamint csökken az olaj és egyéb szennyeződések kölcsönhatása nyomán a beton- és fémelemeket rongáló elegyek aránya is.
  • A szennyvíztisztítók mentesülnek az olaj kiszűrésére fordított többletenergia-felhasználástól.
  • Összességében csökkenhet a csatornarendszerekre és szennyvíztisztítók üzemeltetésére fordított összeg is.
  • Óvjuk a környezetünket.

Használt sütőolajleadó pontok:

Pécsi Vásárcsarnok   7622 Pécs, Zólyom u. 4.

Hajnóczy piac          7633 Pécs, Hajnóczy utca (Uránváros)

Vásártér                 7632 Pécs, Megyeri út, hrsz.: 24010

2022.01.11.

További híreink